Followers

Friday, October 29, 2010

bukti 'undi pas masuk syurga'


selalu heboh juak pas kata diorg tak penah ckp pasal 'undi pas masuk syurga'...

'setiap orang islam WAJIB undi pas' tuh dah cukup untuk membuktikan mereka menggunakan agama demi kepentingan politik....

dalil @ hadis @ ayat quran mana yg menyebut undi PAS wajib??? celah mana kata PAS tuh memperjuangkan islam?? adekah UMNO tidak memperjuangkan ISLAM??

malas aku layan juak nih...bodoh piang..

sumber ; satulimatiga

konspirasi terbaru kerajaan dan kespatut ditangguh!!!

sumber utusan malaysia.


Tiga remaja ditahan disyaki liwat kanak-kanak

PULAU PINANG 28 Okt. - Polis menahan tiga remaja berusia 13 tahun kelmarin, setelah disyaki meliwat seorang kanak-kanak lelaki berusia tujuh tahun di sebuah rumah pangsa di Bukit Gambir di sini, Ogos lalu.

Penahanan itu ekoran satu laporan yang dibuat keluarga mangsa di Balai Polis Jelutong, di sini kelmarin.

Kejadian tersebut terbongkar setelah keluarga mangsa menyaksikan satu rakaman klip video aksi seks luar tabii itu yang tersebar di kalangan remaja di kawasan tersebut sejak kebelakangan ini.

Klip video selama kira-kira 30 saat itu dipercayai dibuat di kawasan kaki lima sebuah rumah pangsa oleh salah seorang rakan remaja lelaki terbabit menggunakan telefon bimbit milik seorang lagi rakannya.

Semua remaja itu yang dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah Timur Laut, direman empat hari bermula semalam bagi membantu siasatan kes tersebut.

Ketua Polis Daerah Timur Laut, Asisten Komisioner Gan Kong Meng ketika dihubungi di sini hari ini mengesahkan menerima laporan tersebut.

"Kes itu disiasat mengikut Seksyen 377C iaitu kesalahan melakukan hubungan seks di luar tabii yang dilakukan tanpa kerelaan, secara paksa atau dengan ugutan," katanya.


kes ini serupa mcm kes aljuburi,sebab dua2 kes main belakang...so pada firasat aku,kes nih juga  merupakan propaganda BN untuk menjatuhkan kerajaan PPinang dibawah pentadbiran kalifah LGE (Lu Gay Eh??)..video rakaman yg sedang tersebar trsebu 'pasti' merupakan hasil teknologi canggih yg dicipta oleh kerajaan...ini semua konspirasi!! jika kes ini masuk mahkamah,ia patut ditangguh-tangguh-dan tangguh....peguam kapal sing dijangka akan menjadi peguam bela yg kuat demam...

juak2 PAS pis pus akan membuat demonstrasi jalanan disamping berkhemah dan tidur di jalanan demi menegakkan syiar 'jangan-pandang-belakang-tapi-boleh-main-belakang' ini...

lu pikir la sendiri...

Thursday, October 28, 2010

inilah hasil didikan nicky ajis!!!

gambar penyokong kelantan bercium dan meraba..klik sini untuk berita selebihnya..

membaca Haprakdaily umpama membaca Dik Cerdas!!!


baca post haprakdaily nih...

SANDAKAN, 28 Okt: PKR menyifatkan tindakan Barisan Nasional (BN) meletakkan balu kepada bekas anggota Parlimen Batu Sapi yang baru meninggal dunia satu tindakan memperalatkan wanita yang sedang bersedih itu.

Demikian dakwa Pengarah Pilihan raya PKR, Fuziah Salleh dalam sidang media yang diadakan di sini semalam ketika mengulas pemilihan Linda Tsen Thau Lin sebagai calonnya di Batu Sapi.

Bagi beliau, perbuatan BN ini telah membuktikan mereka lansung tidak menjaga perasan Linda dan anak-anak kepada kemalangan yang berlaku, dan diwaktu yang sama mereka terpaksa menerima kesusahan yang dibebankan dalam memastikan PBS dan BN berkuasa.

"PBS telah mempergunakan Linda dalam survival politik mereka, BN  sendiri juga sanggup mempergunakan seorang wanita dalam kesedihan dan mempuyai tasnggungjawap kepada anak-anak yang tertekan akibat kehilangan seorang bapa secara mengejut," kata Fuziah.

Suami Linda, Edward meninggal dalam satu kemalangan jalan raya baru-baru ini apabila motosikal kuasa tingginya terlibat dalam kemalangan itu.


aku cukup heran bila juak pas nih mempertikaikan tentang penggunaan budak2 dan orang perempuan nih..takyah cerita panjang..aku bagi dua contoh je tru gambar..lu pikir la sendiri!!!

demonstrasi ISA - kan ramai yg pakai tudung tuh..bukan pompuan ke tuh??
demontrasi mansuhkan PPSMI - kanak2 nih bukan tahu apa pon..kasihannn...

Wednesday, October 27, 2010

william gallas, beg galas dan PRK DUN Galas..

William Gallas


beg galas


N43, Dun Galas

xde kaitan pon tajuk aku nih..sesaje je...

calon BN ialah dari UMNO..Abdul Aziz bin Yusof yang juga merupakan Setiausaha UMNO Bhg. Gua Musang. modal juak PAS, calon BN ada SPM je....Mahfuz Mr.Bean setakat SRP je,ok plak?? ahli parlimen tu...baca selebihnya disini..


calon PR ialah dari PASpispus...Dr. Zulkefli..aku xkenal sgt sebab status beliau masih diragui....baca disini..


segala berita tentang PRK galas boleh dibaca di blog Galas Untuk BN...

alahai incik samy....


Famous quotes by the one and only Samy Velu....

1.     Samy Velu quoted on Pos Laju:-    " BESOH KIRIM, HARI INI JUGA SAMPAI "  

2.    On TV when trying to say he was ashamed, he said:-     "Ini prekara sangat memalukan saya dan kemaluan saya sangat-sangat la besar"

3.    Samy said in a ceramah -  "Kita akan bina satu jambatan wuntuk worang2 kampong di sini" Then one pakcik asked,      "Datuk,sini takde sungai, buat apa bina jambatan? and Samy gloriously replied,     "Kalao takde sungai, kita bina sungai"

4.  Samy's most favourite quote on the news for the decade is this:-      "Toll naik sikit, banyak marah saya. You worang ingat semua ini toll saya punyer bapah punya kah!

5.  Semasa krisis air:     " Semua worang diminta jangan membuang aiyerr..!"    

6.  Tentang masalah social:       "Worang2 muda sekarang banyak suka hisap dade.."  
 
7.  Semasa kempen derma darah di Sg.Siput: "marilah kita semua menderma dare..."    

8.   Semasa memberi ucapan di pelbagai function: "Selamat datang saudara-mara semua" (It should have been saudara-saudari)    

9.  At an opening ceremony for a new building: "Mempersilakan Datin  Paduka Rafidah Aziz naik dari pentas wuntuk membuka kain "  

10.   P.L.U.S.  = " PUNGUT LEBIH UNTUK SAMY" that is why Samy can use the PLUS helicopter whenever he wants to.  And of course the world's greatest joke...

11.    "Kita akan bina roket pigi matahari"..... reporter responds.... "Tapi Dato, matahari terlalu panas untuk didekati".... Samy responds...." Itu tade masalah.... kita hantar waktu malam"....  X_X

Sunday, October 24, 2010

ostat sepol xgosok gigi...mulut bau lakhanat..

sumber - ostat sepol bahri

Alamak Teruklah macam tu. Kerajaan BN tapis dulu orang nak masuk syurga? Yelah. Di Sabah dan Sarawak, kefahaman tentang agama Islam masih lagi lemah berbanding negeri-negeri di Semenanjung. Inilah jasa UMNO-BN. Mereka tahu kalau pengetahuan Islam tinggi dikalangan rakyat nescaya mereka akan pasti meninggalkan UMNO dan PAS adalah pilihan mereka. Bagi mereka kejahilan itu asset buat UMNO.

ostat sepol cakap mcm tuh lepas dengar DS Abd Ghapur Salleh kata mcm ni kat dalam perlimen...
"Jadi orang Sabah kata, ini BN mahu masuk syurgapun ada kuota... dalam Islam kita tahu antara syaratnya (masuk syurga) ialah naik haji... jadi bila mereka tidak boleh naik haji kerana dikawal oleh kerajaan, siapa yang mahu tanggung dosa?

kaki putaq alam betul la juak PAS nih...ape kaitan orang sabah ckp mcm tuh(kalau ya pon betul orang sabah ada cakap mcm tu la) dengan 'Kerajaan tapis dulu orang nak masuk syurga'...sape fitnah sape nih?? gambar frontpage haprakdaily bawah ni cambest je kan...hehehe...

Saturday, October 23, 2010

anak seberang jawab fitnah juak PR...

 baca blog anak seberang di sini.



1.BN punca gegala sosial.

Jawabnya :Tiada seorang pun pemimpin UMNO ajar rakyat jadi bohsia,menonton filem lucah,berzina,minum arak,beromen dalam panggung,merempit,kaki lepak dan sebagainya...
2.BN punca pengangguran.

BN telah memajukan ekonomi dan penganggur yg tak mahu kerja apa nak buat?Bak kata pepatah omputih kalu kuda tak nak minum hang tarik sampai kolam pun dia x nak minum...
3.BN punca pelacuran.

Negara mempunyai undang2 mengharamkan pelacuran dan ianya berlaku kerana ada orang jahat yang suka jadi bapak ayam...
Di mana-mana negara ada org jahat hatta di negara Arab pun ada kelab pelacuran walaupun diharamkan.

4.BN punca remaja buat maksiat.

Sama jawapan 1

5.DR Mahathir bapa maksiat.

Dr Mahathir adalah pemimpin Islam yang mengamalkan islam sejak kecil hingga kini.Beliau menunaikan solat 5 waktu,puasa Ramadhan,pi haji dan sebagainya.
Dr Mahathir tidak pernah meinum arak atau mmebuang masa.
Sepanjang ajdi pemimpin tidak pernah Dr Mahathir ajar rakyat buat maksiat.

6.Umno parti kebangsaan.

BN mempunyai pelbagai parti mewakili kaum.MCA jaga cina,MIC jaga India,Umno jaga Melayu....sekarang UMNO jaga semua bangsa Melayu dan bukan Melayu yang masuk islam boleh join UMNO.Jadi UMNO mmg untuk org Melayu dan Islam.

'
7.Pembangunan membanyakkan maksiat.

Pembangunan adalah penting untuk kemajuan negara.Kerajaan bina pusat memebli belah untuk memudahkan rakyat membeli belah dan mendapat hiburan seeprti menonton wayang,bermain bowling dan sebaaginya.

Punca masalah adalah individu yang suka melepak,buang masa dan berpeleseran.Kerajaan bina kemajuan untuk kemudahan rakyat namun segelintir yang tidak tahu menghargai kemajuan dan pembangunan.

8.BN bina projek membazir.

KLIA dikatakan membazir sedangkan jumlah penumpang bertambah dan pelancong.Airpot subang tidak mampu menampung jadi KLIA dibina.

KLCC dikatakan membazir sdgkan ia banyak membawa nama negara ke seluruh dunia.Singapura yg kecil lebih ramai melancong.Apabila wujudnya KLCC ramai pelancong datang .Pengusaha hotel,tauke kedai makan,pemandu teksi dan lain-lain mendapat manfaatnya.


9.UMNO kafir.

AHli UMno beragama Islam menunaikan solat,puasa,haji dan lain-lain.Umno dikatakan kafir tanpa bukti.Adakah ada pemimpin UMNO islam menyembah berhala?

10.BN rasuah.

Ramai pemimpin BN terlibat dalam rasuah ada yang dimasukkan penjara dan ada yang dibicarakan.BN mempunyai ramai pemimpin dan ahli apabila ada yg rosak dan kaki rasuah itu adalah kesalahan individu...BN tidak pernah mengalakkan rasuah atau menghalalkan rasuah.

SPRM dijadikan suruhanjaya demi membanteras rasuah habis-habisan.Itulah kejayaan BN.



11.UMNO mengutamakan kroni.

UMNO tidak pernah mengamalkan kroni.Ketika Dr Mahathir menjadi PM anak-anak beliau tiada yang mmegang jawatan penting.Selepas bersara barulah Datook Mukhriz menjadi calon Jerlun dan berjaya menjadi menteri.

PAS ternyata mengamalkan kroni apabila MB Kelantan melantik menantu jadi CEO perbadanan Kelantan milik kerajaan negeri.

12.UMNO punca Melayu miskin.

UMNO telah berusaha memajukan bangsa Melayu dan terbukti ramai berjaya.
Ketika Dr Mahathir menjadi doktor beliau seorang sahaja anak Melayu menjadi doktor.Bila beliau jadi PM,juta2 doktor Melayu dilahirkan.Juta2 Melayu jadi pakar dalam pelbagai bidang dan mendapat penddikan baik.

Melayu miskin adalah sikap mereka sendri bukan salah UMNO.UMNO dah bagi pancing,pandai2lah pancing....
13.UMNO menghancurkan kuasa Raja.

Imuniti raja dihapuskan demi kesejahteraan rakyat dan menghalang Raja dan kerabat melakukan sesuatu yang bertentangan dengan undang-undang.

14.BN anaktirikan sekolah agama rakyat.

Sekolah agama rakyat menunjukkan tiada kemajuan dan hanya menjadi markas PAS dalam menwar2kan kebencian kepada kerajaan.Adalah wajar kerajaan tidak membantu.
Kerajaan melalui kementerian pendidikan mempunyai sekolah agama yang lebih moden dan berdaya saing sesuai dengan kehendak kejayaan dunia dan akhirat.


15.BN abaikan rakyat.

Sepanjang BN berkuasa ia telah berjaya memajukan negara dan rakyat.BN tidak pernah abaikan rakyat.PAS dan pembangkang yg banyak mengabaikan rakyat sbgmana PAS perintah Kelantan 20 tahun tiada kemajuan.

waahhhhh..hebatnya kerajaan PAS kelantan....

dari segi ekonomi..

pajak gadai islam
cuti bersalin 60 hari
kerja 5 hari seminggu
 baca sini.

Ketua Penerangan UMNO Kelantan - Apakah kegemilangan Islam yang telah dicapai oleh kerajaan Kelantan. Lalu dijawab oleh Nik Aziz kegemilangan Islam yang dibawa ialah bahawa pemindahan akaun kerajaan negeri kepada Bank Islam.
 baca sini.

dalam post ni ada juga menyatakan kejayaan2 kerajaan PAS kelantan setelah memerintah selama 20tahun...antaranya.....................................................................serius aku xnampak apa2 kejayaan..kalau ade korg tolong tuliskan kat ruang kosong tuh tau...

dari segi pembangunan pula...
1.bangunan umno kota bharu merupakan satu kejayaan bagi juak pas dalam pembangunan bersama rakyat..'pembinaan' yg melibatkan kos sebanyak rm4.5juta yang tak tahu datang dari mana duit itu..projek yg amat membanggakan rakyat kelantan kerana dengan projek ini,maka rakyat kelantan akan dapat ke putrajaya...mungkin dari bangunan ini ada bas direct ke putrajaya?siapa tahu kerna kerajaan PAS nih kan hebat..

2.dua patung buddha. satu tuh kedua terbesar di dunia.boleh menjadi tarikan pelancong katanya.mungkin pelancong dari segenap dunia arab islam...mungkin ini juga melambangkan ke'serambian mekah' nye kelantan nih...

3.tandas awam. rumah guard. taman permainan kanak2. pondok telefon.pondok menunggu bas dan berbagai2 lagi kemudahan awam yg telah disediakan oleh kerajaan PAS untuk rakyat.tak tertulis aku kat post nih.byk sgt..


kalau nak pikirkan tentang kejayaan KERAjaan PAS pis pus nih,sampai kiamat pon xboleh pikir...lu pikir la sendiri...

akhbar utusan tuh balaci umno...dah tu,harakah anjing sapo??

dipetik dari haprak daily..lagi??

ostat azizan berkata.

“Umno sentiasa menyalahguna media milik kerajaan seolah-olah ia milik mutlak Umno, tapi usaha jahat Umno dalam media arus perdana telah ditolak oleh rakyat, dan ini menyebabkan Umno menjadi makin tak keharuan sehingga mereka sanggup buat perkara di luar batasan kemanusiaan,” katanya.

ape ke bodohnya juak2 nih..aku bagi perumpamaan camnih la...kalo nurul izzah anak aljuburi akan dengar cakap sape?tentulah bos nya,aljuburi...kan?? kalau afifah pulak?? mestilah nak ikut cakap azmin ali,eventho dna afifah belum di sah kan lagi...baca sini...hehehe....hatta ariffahmi yg menantu nicky ajis pon akan ikut cakap nicky kan?

maka utusan malaysia selaku akhbar utama di negara ini,dilahirkan oleh kerajaan malaysia dah tentulah ber bos kan kerajaan malaysia....sama la jugak dgn harakah a.k.a. haprakdaily....bolehkah mane2 seorg pon juak2 PAS meng link kan kat aku,satu berita dalam harakah yang menyatakan kebaikan kerajaan BN?? dan bolehkah mana2 juak2 PAS juga menyatakan kat aku satu berita keji tentang kerajaan PAS yg di post dalam harakah?? MANA??!!!!

woof woof....jangan pandai menyalak je....

Friday, October 22, 2010

pandangan pihak ketiga terhadap UMNO...dr asri

berikut adalah pandangan dr asri terhadap apa yg beliau nampak sepanjang penglibatan beliau di perhimpunan agung umno baru2 ini..

1. Kita mengharap parti-parti yang diwujud dalam negara ini bersaing secara sihat. Mereka hendaklah menjadi pasaran idea yang menguntungkan negara. Mereka hendaklah bak pasar terbuka yang menyediakan barangan segar dan berkualiti yang dapat dinikmati oleh rakyat. Sesiapa yang berjaya menyediakan barangan yang terbaik dan memenuhi inspirasi rakyat akan mendapat tempat. Rakyat akan membeli mereka sokongan kesetiaan dan undi dalam pilihanraya. Maka, setiap parti hendaklah bertungkus-lumus menyediakan idea-idea politik dan kenegaraan yang berkualiti dan praktikal untuk sebuah negara bernama Malaysia. Ini politik Ulul Albab, politik golongan yang matang dan masak fikiran mereka. Serasi dengan firman Allah: (maksudnya)
“..oleh itu gembirakanlah hamba-hambaKu . (Iaitu) mereka yang berusaha mendengar perkataan (yang sampaikan) lalu mereka menurut yang terbaik; mereka itulah orang-orang yang diberi hidayah petunjuk oleh Allah dan mereka itulah Ulul Albab” (al-Zumar: 17-18).
2. Jika ini dijadikan asas, maka tiada seorang pun boleh tampil menjadi pemimpin politik sedangkan dia katandusan idea dan karisma kepimpinan. Hanya mereka yang amanah dan berkemampuan sahaja layak memimpin. Pemimpin politik dikenali dengan ketajaman idea dan ketokohannya, bukan dengan gaya mewah dan hartanya. Firman Allah (maksudnya):
“Sesungguhnya orang yang paling baik yang kamu ambil untuk bekerja ialah yang kuat lagi amanah” (Surah al-Qasas: 26)
3. Bukan kerja sesebuah parti politik itu sekadar untuk menceritakan kelemahan lawannya, sedangkan dia sendiri kontang idea. Politik menuding jari kepada kesalahan orang lain tanpa mampu membukti kemampuan diri adalah politik adu-domba yang tidak sesuai untuk sebuah negara yang aman dan merdeka. Politik yang sekadar menceritakan hal ‘kain orang’ sehingga terlupa diri sendiri, tidak akan mampu membawa kita ke mana. Kehebatan ceramah atau ucapan politik bukanlah apabila ia sarat dengan mengutuk lawannya, tetapi kehebatan apabila mampu memberikan pandangan dan idea yang dapat membangunkan rakyat dan negara.

4. Islam adalah teras politik orang melayu, bahkan semua mereka yang mendakwa dirinya muslim. Kejayaan kita hanyalah apabila kita kembali berpegang dengan Islam yang tulen seperti mana yang dikehendaki oleh Allah dan RasulNya. Tiada siapa yang patut berbeza pendapat dalam hal ini. Tokoh-tokoh politik muslim dalam negara ini hendaklah mendalami dan mempelajari politik dalam kacamata Islam. Politik dalam Islam sangat luas, fleksibel dan praktikal, namun sentiasa bertunjangkan wahyu. Bukan semua cakap ‘ustaz’ tentang politik itu boleh ditelan. Politik ada disiplinnya yang tersendiri yang memerlukan keluasan pengetahuan tentang maqasid syarak (tujuan syarak) yang memberikan kebaikan kepada rakyat dan negara. Sekadar mempelajari beberapa hal dalam agama belum tentu dalam mendalami maksud politik dalam Islam.

5. Tafsiran politik sempit sekalipun atas nama Islam hendaklah ditolak. Politik dalam Islam tidak sempit tetapi luas dan lebar berteraskan maslahah rakyat. Persis seperti kata Al-Imam Ibn Qayyim al-Jauziyyah (meninggal 751H):
“Sesungguhnya syariah Islam itu binaan dan asasnya adalah atas segala hikmah dan kebaikan untuk manusia di dunia dan akhirat. Syariah Islam itu segalanya keadilan, kebaikan dan hikmat. Maka setiap perkara yang terkeluar dari keadilan kepada kezaliman, dari rahmat kepada yang berlawanan dengannya, dari kebaikan kepada kerosakan, dari hikmat kepada sia-sia maka ianya bukan syariah Islam sekalipun diberikan takwilan untuknya”. (Ibn Qayyim al-Jauziyyah, I’lam al-Muwaqqi’in, 3/3, Beirut: Dar al-Jail).
6. Justeru, UMNO atau selain mereka dalam memilih pandangan-pandangan agama dalam negara yang berbilang bangsa dan agama ini, hendaklah memilih pandangan yang paling kuat dari segi dalil dan dalam masa yang sama memenuhi keperluan suasana negara. Islam akan menjadi mangsa jika isu-isu agama dimainkan mengikut selera politik. Dukacita –pada pandangan saya-UMNO kebelakangan ini memainkan isu-isu yang menjadikan UMNO seakan PAS di era 80an. Ketika PAS mula menonjolkan diri lebih terbuka dan cuba mengambil pandangan-pandangan yang lebih relevan untuk partinya, UMNO pula memainkan isu-isu yang ‘lekeh’. Isu-isu bukan muslim tidak boleh masuk masjid, tidak boleh berdoa untuk bukan muslim, isu wang judi dan seumpamanya menjadikan UMNO kelihatan mengadaptasi pandangan-pandangan sempit dan tidak relevan untuk sebuah pemerintahan yang bersifat pelbagai kaum dan agama. Media-media pro-UMNO menonjolkan pandangan-pandangan agama ‘jalur keras’ yang dibuat oleh tokoh-tokoh agama yang dipilih seakan berpihak kepada UMNO. Akhirnya, Islam menjadi mangsa, UMNO dipandangkan berbahaya.

7. Maka, politik idea dan ilmu hendaklah dimakmurkan.Politik ‘yes man’ tanpa memikirkan apa yang diungkapkan hendaklah dielakkan. Inilah yang terjadi apabila slogan Islam Hadari dilaungkan dan yang lain hanya mengangguk tanpa memberikan pandangan yang kritis. Akhirnya, slogan itu memakan diri UMNO.

Inilah pandangan saya yang ikhlas dan sepintas lalu untuk UMNO dan juga parti-parti politik yang lain. sumber.

renung2kan dan selamat mengubah persepsi diri masing2....UMNO jgn leka diulit intan!!!masih byk kerja utk dilakukan jika masih mahu 'pertahankan putrajaya walau apa sekalipun yg berlaku'....

Thursday, October 21, 2010

lepas marah org buat,diorg plak buat..camtu rupenye...

sekali lagi aku nak kutuk haprak daily.

KUALA LUMPUR, 21 Okt: Sebagai tanda bantahan terhadap tindakan Umno yang menggantung sepanduk Perhimpunan Agung mereka di laluan ke Parlimen, Pakatan Rakyat hari ini melakukan perkara yang sama.

Beberapa ahli Parlimen Pakatan Rakyat menggantung sepanduk parti masing-masing di kawasan bangunan Parlimen sebagai tanda protes ekoran tiada sebarang tindakan diambil terhadap tindakan Umno tersebut yang didakwa menghina Parlimen.

Dalam sidang media di lobi Parlimen selepas itu, Dr. Hatta Mohd Ramli (PAS-Kuala Krai) berkata, Umno telah menyalah gunakan laluan ke Parlimen untuk mempromosi program mereka, yang langsung tidak ada kaitan dengan persidangan Dewan Rakyat ketika ini.

"Jalan ke Parlimen sememangnya meraikan rakyat dan ahli-ahli Parlimen yang ingin keluar masuk ke bangunan ini dan tidak menjadi masalah kalau Kerajaan menggantung sepanduk yang mempromosi program Kerajaan yang melibatkan semua rakyat.

"Tapi mereka ternyata mempromosi program parti yang tidak ada kaitan dengan persidangan Parlimen," kata beliau yang juga bendahari PAS Pusat.

Sementara itu, Teresa Kok (DAP-Seputeh) menegaskan, tujuan mereka mereka menggantung sepanduk Pakatan Rakyat itu bagi mengetahui pendirian pentadbiran Parlimen mengenai perkara itu.

"Selepas saya buat protes, Speaker kata ini bukan bidang kuasa beliau. Jadi kalau Speaker kata tak ada kuasa, maksudnya parti lain pun boleh buat perkaera sama.

"Kita nak tahu apa pendirian Speaker atau pentadbiran Parlimen," katanya.

Isnin lalu, Teresa Kok yang juga setiausaha organisasi kebangsaan DAP membangkitkan perkara itu di dalam dewan.

Beliau mempertikai tindakan menggantung sepanduk itu dan mahu semua parti diberi peluang yang sama.

Namun Speaker, Tan Sri Pandikar Amin Mulia berkata, perkara itu tidak ada kena-mengena dengan persidangan dan tidak seharusnya dibawa ke dalam Dewan.

"Yang Berhormat...sudah berapa kali saya ingatkan...kalau nak bangun bercakap, bercakaplah perkara yang berkaitan sidang.

"Berkenaan banner, itu bukan bidang kuasa saya. Kalau nak suruh saya melarang atau apa sahaja, tidak boleh. Itu kuasa DBKL.

"Jangan campur adukkan Dewan ini dengan soal politik dan soal-soal lain," kata Pandikar.

Tambah Teresa lagi, tiada asas yang membolehkan Umno menggantung sepanduk perhimpunan agung mereka kerana ianya berlangsung di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), bukan di Parlimen.

"Perhimpunan mereka berlangsung di PWTC, jadi apa kena-mengena dengan Parlimen?" soalnya.

Abdullah Sani (PKR-Hulu Langat) pula berkata, Pakatan Rakyat ingin menguji kuasa mana yang digunakan kerajaan kerana sebelum ini, Pakatan tidak pernah diberi peluang yang sama walaupun telah membuat permohonna untuk menggantung sepanduk atau mengdakan sebarang program.

"Kita nak lihat di mana keadilan. Ini ujian di mana kuasa Speaker, di mana kuasa DBKL. Kalau mereka cabut sepanduk kita, bermaksud merekalah yang berkuasa.

"Sebelum ini pun, kita sentiasa mengikut prosedur dalam membuat permohonan untuk program kita tapi tak pernah diluluskan," katanya.

 lepas ko marah UMNO letak banner ko pulak letak banner??sebagai tanda protes??hahaha..

ooo...padan pon juak2 PR nih xpenah lari daripada segala masalah...segala fitnah dan tohmahan yg mereka hamburkan kepada BN rupanya mereka praktikkan juga...mereka tuduh BN kuat rasuah...mereka pon rasuah jugakk....mereka tuduh BN kaki pompuan..dua kali lima je juak2 diorg nih...semuanya sebab mereka nak protes??mcm haram..

cuma satu je yg mereka xtuduh BN,tapi mereka buat sebuat buatnya...LIWAT!! kah kah kah...

KJ hantar resume nak jadi menteri..



berikut adalah biodata lengkap KJ..

1. Elitis dan egois.
2. Suka melihat orang lain dihentam.
3. Syok sendiri.
4. Budaya 'check in'/'check out' dan 'punch card' - hanya tunjuk muka bila pemimpin ada.
5. Suka 'enter frame'/ gemar mengambil kredit atas usaha orang lain.
6. Budaya 'politik sate' - cucuk dan kipas pemimpin.
7. Baling batu sembunyi tangan.
8. Budaya 'yes man' / 'yes bos'
9. Talam dua muka
10. Oportunis.

eh...lupa plak..tajuk sebenarnya ialah 10 ciri yg merosakkan pemuda UMNO.

apabila kambing pas mengembek...

sumber haprakdaily.

KUALA LUMPUR, 20 Okt: Kenyataan Datuk Seri Najib Razak yang menyatakan beliau tidak mengarahkan membina Menara Warisan sebaliknya ia dicadang oleh Pemodalan Nasional Berhad (PNB) adalah alasan Pak Pandir.

“Ini adalah alasan ‘Pak Pandir’ dan melucukan daripada seorang Perdana Menteri,” kata Ketua Penerangan PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad.

Baginya, kenyataan itu seolah-oleh hendak melepaskan bebanan kepada PNB, bukannya kepada Najib sendiri.

Ini, menurutnya kerana ia mendapat kritikan yang hebat daripada berbagai pihak.
Tambahnya, wang sebanyak RM5 bilion untuk membina menara setinggi 100 tingkat itu mampu membina 1,667 buah sekolah yang bernilai RM3 juta sebuah dan mampu memberi biasiswa pelajar perubatan seramai 5 ribu pelajar dengan kos RM1 juta di United Kingdom.

Katanya, PAS berpendapat, kalau pun benar itu cadangan daripada PNB kenapa Najib sebagai orang yang berkuasa dan tahu bagaimana kedudukan kewangan negara sekarang, yang lebih perlu kepada projek yang lebih bermanfaat kepada rakyat dan negara. 

“Sejak bila pula pula beliau begitu lemah sampai terpaksa mengikut cadangan PNB,” ujarnya sinis.

Soalnya lagi, bukankah Najib selama ini begitu gagah sekali membuat keputusan yang merugikan negara tanpa meminta pandangan orang lain termasuklah ahli Parlimen, ketika melepaskan khazanah berharga 217 hektar  tanah KTMB kepada Singapura dan telaga minyak blok L dan M kepada Brunei yang bernilai RM320 bilion.

“Nampaknya pemimpin Umno cuba hendak menyalahkan orang lain ketika tidak mampu menghadapi satu situasi,” katanya lagi.

Ini, tambahnya samalah dengan Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika ditanya apa tindakan terhadap dua orang pengetua yang dituduh rasis menyatakan beliau tidak ada kuasa sebagai seorang menteri kerana bukan bidang kuasa menteri.

“Sedangkan jawapan ini, orang buta dekat Pagoh pun ketawa,” ujarnya.

 
aku dah biasa tgk dan bace kambeng2 nih akan tetap mengembek apabila kerajaan bercadang nak membuat projek mega mcm ni...segala yg kerajaan nak buat akan dikatakan membazir duit rakyat...jambatan pulau pinang,klcc,LRT dan mcm2 lg lah... nak buat pondok guard pon akan dibantah kalau boleh..

ni aku nak tanya sket,kalau ko pandai sgt matematik, rm 4.5 juta yg ko guna utk beli 'bangunan UMNO' di kota bharu tuh, kenapa tak ko gunakan utk buat sekolah rm3juta ko tuh??bukankah itu lebih berfaedah drpd ko membazir duit rakyat utk membeli bangunan musuh ko demi melahirkan rasa bongkak dan bermegah2??? lagipon korg bukannya xde bangunan PAS pon kan?? sekurang2nya menara warisan digunakan utk kegunaan awam,bukannya kegunaan politik UMNO, bahkan bukan duit rakyat yg digunakan seperti yg korg tuduh, PNB dah nyatakan disini.

Permodalan Nasional Berhad (PNB) hari ini berkata, pembangunan projek Warisan Merdeka yang mempunyai menara tertinggi di Malaysia, akan dibiayai melalui dana dalamannya sendiri tanpa ‘menyentuh’ langsung dana pemegang unit amanahnya.

Ketua Eksekutif Kumpulan, Tan Sri Hamad Kama Piah Che Othman (gambar) berkata, PNB, sebuah firma pelaburan terbesar di Malaysia, memiliki dana operasinya sendiri yang dikendalikan secara berasingan dengan portfolio dana para pemegang unit amanah.

‘‘Kami akan menggunakan dana sendiri yang dikumpul daripada keuntungan PNB sejak mula operasi (penubuhannya),’’ kata Hamad Kama Piah dalam satu taklimat tentang projek Warisan Merdeka di sini hari ini.

haaa....PNB dah jawab mcm tuh..so??ko nak mengembek apa lg??nak kata PNB buat konspirasi??ke nak kata PNB buat duit haram??asyik nak komen je..tu la keje ko...xpenah ada komen yg membina langsung...

adios..

Wednesday, October 20, 2010

PAS kaki belit kaki auta..

Dibawah ialah himpunan mengenai penyelewengan Pas menyalahguna ayat suci Al-Quran mengikut tujuan politik mereka. Baca dan amati betul2..

Maksud Firman Allah S.W.T dalam surah al-Baqarah : 79
“Maka celakalah padahnya kepada sesiapa saja mereka yang menulis kitab dengan tangan mereka (ciptaan mereka sendiri) kemudian mereka berkata ini adalah dari sisi Allah untuk mendapat sedikit habuan, celakalah apa yang mereka tulis dan celaka pula segala usaha mereka”.

Manakala maksud Firman Allah S.W.T dalam surah al-Baqarag : 159 pula
“Sesungguhnya orang-orang yang menyembunyikan apa yang telah kami turunkan berupa keterangan-keterangan (yang jelas) dan petunjuk, setelah Kami menerangkannya kepada manusia dalam Al-Kitab, mereka itu dilaknati Allah dan dilaknati (pula) oleh semua (makhluk) yang dapat melaknatinya”.


1. 1959 – Salahguna ayat 15 surah Saba’ dalam manifesto Pas Kelantan dengan menulis 1/5 daripada seluruh ayat (hujungnya) sahaja dengan tidak ditulis semua dari pangkal ayat. Maksud ayat tersebut mengenai konsep syukur dan pembalasan Allah S.W.T ke atas umat yang kufur dengan nikmatNya langsung tidak diberitahu.

2. 1963 - Seleweng maksud ayat 28 surah aali-Imran dengan mengatakan “Orang Islam yang bekerjasama dengan kafir memerintah negara menjadi kafir”. Hukum ini dibentang dalam kertas putih Kerajaan Malaysia pada 8hb Nov 1984 m/s 8. Tetapi apabila Pas dapat faedah politik dengan bekerjasama dengan DAP (1999) maka Pas keluarkan hokum baru bahawa ianya mengikut contoh Nabi.

3. 1978 - Seleweng maksud asal ayat-ayat 44, 45 dan 47 surah al-Maaidahdengan menghukum penyokong UMNO sebagai kafir kerana tidak melaksanakan hukum Allah. Tetapo mengapakah Pas yang turut bergabung dalam Kerajaan campuran Kelantan (1973) dan BN 1974 – 1977) tidak pula dihukum kafir bersama..?

4. 1980 - Haji Hadi Awang selewengkan maksud ayat 251 surah al-Baqarahdengan mengatakan “ Kalau Allah tidak menjadikan manusia itu bergaduh, berbalah, berkelahi; nescaya akan risaklah muka bumi…”

5. 1981 - Haji Hadi Awang membawa hukum “Mati syahid kerana menentang UMNO/BN yang dituduhnya mengekalkan perlembagaan penjajah, peraturan kafir”. Mahkamah syariah dituduh mahkamah THOGHUT, mahkamah iblis dan mahkamah firaun.

6. 1983 - Pas membuat fitnah kepada perjuangan Kebangsaan Melayu UMNO dengan mengatakan Asobiyyah. Hadis Asobiyyah diselewengkan maknanya; langsung tidak mengikut makna daripada hadis mahupun dari segi bahasa dalam kamus Arab sebenar.

7. 1985 - Haji Hadi Awang berkata di Kg. Raja Besut (29.12.1985), Dewan Ulamak Pas Kedah telah membuat keputusan 14 orang Pas yang mati di Memali (19 Nov 1985) mati syahid. Yang hairannya Ustaz Fadil Noor kata hukum syahid itu tidak dibuat oleh Dewan Ulamak Pas Kedah. Siapakah sebenarnya berbohong.

8. 1993 - Pembohongan dengan Hudud Pas Kelantan. Dr. Mahathir dituduh mengugut Kerajaan Pas Kelantan dan menolak hudud. Empat muka surat kenyataan Dr. Mahathir telah diselewengkan maksudnya. Hudud juga tidak diwartakan oleh Pas. Pas berjanji di dalam Harakah 28.02.1997 akan bawa deraf Hudud ke Parlimen tetapi sehingga kini tidak berbuat demikian… nyata PAS bohong.

9. 1999 - Konsep syukur diubah menjadi tidak perlu berterimakasih kepada manusia. Harakah 05hb Mac 1999 melaporkan Dr. Hatta Ramli AJK Pas Pusat berkata“ucapan terima kasih tidak perlu kepada Kerajaan. Inilah natijah salahguna ayat 15 surah Saba’ untuk kepentingan dalam manifesto pilihanraya sahaja. Maksud syukur dalam ayat tersebut meliputi manusia sudah tidak dipakai lagi.

Maksud Hadis Rasullullah S.A.W:
Dari Ibnu Abbas r.a, katanya Rasullullah S.A.W bersabda: “Diperlihatkan (Allah) kepadaku neraka. Ketika itu kulihat kebanykkkan isinya terdiri dari perempuan-perempuan kafir”. Ditanya orang kepada beliau “Apakah mereka kafir kepada Allah?” Jawab Rasullullah. “Mereka kafir kepada karib (suami) dan (tidak tahu berterima kasih) atas kebaikan (yang diterimanya). Biarpun engkau telah berbuat baik kepadanya sepanjang masa, kemudia dilihatnya daripadamu sedikit kesalahan saja, lantas ia berkata ‘Saya tidak pernah melihat kebaikan darimu sedikit juapun. (Shahih Bukhari -23)

Tun Dr.Mahathir ketika menjadi Perdana Menteri pernah merujuk hadis ini mengingatkan orang-orang Islam supaya hendaklah kita berterima-kasih sesame manusia sebagaimana yang dituntut Islam dan jangan terpengaruh dengan dakyah dan fatwa sesat yang dikeluarkan oleh Ulama Pas. Tetapi sebaliknya juak-juak Pas menuduh Tun Dr.Mahathir menghina Rasullullah.

10. 2000 - Haji Hadi Awang MEMPERMAINKAN HUDUD apabila tidak mengambil sahaja Hudud Pas Kelantan untuk kegunaan di Terengganu ketika ia memerintah. Sebaliknya beliau membuat alasan Hudud jika hendak melaksanakannya perlu melalui proses yang panjang dan dikatakan pula hudud adalah 1 per 10,000 (0.0001) daripada Hukum Allah. Ertinya Hadi Awang yang menolak hudud Pas Kelantan.

11. Berpura-pura dengan Negara Islam iaitu setelah memerintah Terengganu, Haji hadi Awang berkata perlu masa lama. Sebab itulah ketika DAP menentang Negara Islam, Nik Abd. Aziz membuat pendirian bersyukur kerana DAP menerima PAS walaupun menolak Negara Islam seterusnya bersedia menggurkan slogan Negara Islam. Dalam hal ini Pas sanggup bekerja sama dengan Parti Kafir yang secara terangan menolak Islam.

12. Menyelewengkan definasi konsep kerajaan sekular. Sekular dalam erti memisahkan agama dengan Politik sudah dijelaskan dalam buku kajian Ilmiah Dewab Ulamak Pas Pusat (September 1980). Namun buku tersebut telah ditarik balik selepas diedarkan di Kg. Raja tahun 1981 kerana tidak menguntungkan Pas. Berdasarkan buku tersebut pada muka surat 19 hingga 2, konsep memisahkan agama dengan politik ialah Ketua Negara berlainan agama. Yang demikian Kerajaan Malaysia tidak wujud system pemerintahan secular. Namun demikian konsep secular terus menerus diselewengkan oleh kerajaan Pas Terengganu bahkan menjadikannya sebagai teks ucapan khutbah Jumaat di seluruh negeri Terengganu ketika Pas memerintah.

13. Wang ehsan daripada Kerajaan Pusat kepada rakyat Terengganu dihukum Haram (Harakah 22.01.2001). Apabila kerajaan Pas mengambil pemberian Kementerian Pendidikan kepada 3 institusi pendidikan Terengganu sebanyak RM40 juta dimasukan ke dalam akaun Khazanah kerajaan Negeri maka Pas menyatakan Hukumnya menjadi harus sahaja. Haram bagi Pas hanya untuk orang lain tetapi harus untuk dia. Hukum Allah diperlekehkan.

14. Penyelewengan akidah Pas berterusan apabila amalkan sembahyang 2 imam di dalam masjid dan waktu yang sama di Majsid Gong Pasir sekitar bulan Jun hingga Julai 1982.

15. Bank Islam dikatakan hanyalah kulit, tidak beerti bagi Islam tetapi telah memuji setelah menggunakan wang peruntukan dari bank tersebut.

16. Nik Aziz dalam mempertahankan novel SHIT karya Shanon Ahmad telah sanggup mengucapkan bahawa Allah juga mencarut. Beliau merujuk maksud surah al-Lahab sedangkan dalam ayat tersebut tiada pun bukti ayat mencarut. Beliau juga berkata masih terdapat banyak akat-ayat mencarut di dalam Al-Quran. Mengapa sebelum ini tiada sebarang fatwa dari Ulama-Ulama terdahulu yang membolehkan sesame manusia mencarut? Kenapa isu ini ditimbulkan oleh N.ajis setelah Shanon mencarut dengan menyebut kemaluan ibu Dr. Mahathir di dalam buku karyanya.

Maksud Hadis Attirmidzi – Rs 2/545
Ibnu Mas’ud r.a Berkata: Rasullullah SAW bersabda: "seorang mu’min bukan tukang menghina nasab atau memaki atau keji lidah."

H.R Bukhary-Muslim – 10
Termasuk salah satu dosa besar adalah memaki ibu-bapa sendiri. Seorang sahabat bertanya kepada Rasullullah: Adakah mungkin seseorang itu memaki ibu-bapanya sendiri? Rasullullah menjawab: Benar, apabila seseorang itu memaki ibu-bapa orang lain dan orang yang dimaki itu memaki balik ibu-bapa orang itu, bermakna orang yang memulakan itu telah memaki ibu-bapanya sendiri.

17. Pas berakad dengan kafir yang menolak Islam (DAP). Rujuk maksud surah Mumthahanah ayat 8 dan 9.

Allah tiada melarang kamu untuk berbuat baik dan berlaku adil terhadap orang-orang yang tiada memerangimu karena agama dan tidak (pula) mengusir kamu dari negerimu. Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berlaku adil. Sesungguhnya Allah hanya melarang kamu menjadikan sebagai kawanmu orang-orang yang memerangi kamu karena agama dan mengusir kamu dari negerimu dan membantu (orang lain) untuk mengusirmu. Dan barangsiapa menjadikan mereka sebagai kawan, maka mereka itulah orang-orang yang zalim.

DAP telah jelas menolak Islam dan menolak Negara Islam. Pemimpin DAP mencabar sekiranya hendak laksanakan juga, langkah mayat mereka dulu. DAP adalah musuh Islam yang sangat nyata tetapi Pas sanggup bersengkokol dan berpelukan besama mereka. Semasa mencapai kemerdekaan 3 kaum utama iaitu Melayu, Cina dan India telah mengadakan perjanjian bersetuju antaranya Tolenrasi akan kebesan beragama, HAK KETUANAN MELAYU dan ISLAM SEBAGAI AGAMA RASMI DAN MENJADI KEUTAMAAN DARI SEGALANYA. DAP memperjuangkan MALAYSIAN MALAYSIA dan enggan mengekalkan Hak Ketuanan Melayu/Islam. Ternyata perbuatan Pas bersengkokol dengan DAP adalah bertentangan dengan AL-Quran dan ajaran Islam.

Perkara-perkara di atas adalah sebahagian penyelewengan yang dilakukan oleh Ulama-Ulama Pas yang mana jika kita selidiki ianya telah merosakan sekurangnya sebahagian akidah orang yang terpengaruh dengannya dan ianya boleh dianggap sebagai Penjenayah Agama yang wajib kita perangi. Banyak lagi penyelewengan-penyelewengan agama yang telah dan akan dilakukan oleh Pas selagi ianya bertapak di bumi Malaysia yang bertuah ini.


di copy paste secara direct 100% drpd sungguhka..
komen ku - inilah akibat bila berkiblatkan DAP dan bertuhankan ANWAR...semua kaki auta tahap petala langit ketujuh...

20:10 20.10.2010 melaka negeri maju....

tahniah kepada negeri Melaka dan DS Ali Rustam di atas kejayaan Melaka diiktiraf sebagai negeri maju..

Perisytiharan status negeri maju itu akan dilakukan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menerusi persidangan video dari Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di Kuala Lumpur pada jam 8 malam tadi disaksikan oleh rakyat negeri melaka dan DS Ali Rustam.

Melaka Maju 2010, sasaran 10 tahun oleh Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam, akhirnya tercapai apabila negeri tersebut berjaya melepasi 32 kriteria yang ditetapkan oleh Pertubuhan Kerjasama dan Pembangunan Ekonomi (OECD) untuk layak diiktiraf antara kalangan negara-negara maju antarabangsa yang lain.

OECD merupakan pertubuhan 33 buah negara dengan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) yang paling tinggi di dunia. Tahap kadar KDNK negara terendah dalam OECD adalah Turki dengan pendapatan KDNK per kapita sebanyak AS$13,000 manakala pendapatan KDNK per kapita Melaka masa kini ialah AS$14,261.

bila PAS buat,itu bukan rasuah...macam haram!!

KOTA BHARU, 19 Okt: Kerajaan Kelantan melahirkan rasa dukacita terhadap seorang menteri yang mendakwa pengundi Dun Galas salah membuat pilihan pada pilihan raya umum lalu sehingga kawasan itu tidak membangun.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pelancongan dan Kebudayaan Negeri, Datuk Takiyuddin Hassan, berkata kenyataan itu menafikan ‘perjuangan’ membela rakyat yang telah dilakukan oleh Allahyarham Chek Hashim Sulaima.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas perkara itu pada sidang media Sukan Air Antarabangsa Kelantan 2010, di TIC, di sini.

Katanya, kerajaan negeri akan melancarkan projek pembangunan yang diusahakan oleh allahyarham di Bandar Utama Gua Musang sepanjang hayatnya tidak lama lagi.

“Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, bakal merasmikan projek berkenaan,” ujarnya.
Takiyuddin seterusnya berkata, kenyataan menteri itu bukan sahaja menafikan usaha allahyarham, sebaliknya mengabui mata rakyat.

Baru-baru ini, Datuk Seri Ismail Sabri Yaacob, berkata pengundi Dun Galas perlu membuat pemilihan yang tepat pada pilihan raya kecil nanti memandangkan mereka telah membuat pilihan yang salah pada pilihan raya umum lalu.

Kata Takiyudin, selain pembangunan untuk rakyat seperti rumah kedai, perumahan, hotel juga turut dibangunkan untuk masyarakat luar yang akan meneruskan destinasinya ke Kota Bharu.

Menurutnya lagi, Dun Galas antara yang pesat membangun khususnya bagi tempoh tiga tahun kebelakangan ini.

“Sebahagian besarnya adalah hasil usaha allahyarham untuk rakyatnya, sebab itu sehingga hari ini rakyat masih terkenangkan allahyarham,” ujarnya.
dipetik drpd harakahdaily.


akupedulikhape - dengan menyatakan bahawa ADUN dahulu sgt efisien dgn menyediakan pelan2 projek, dan akan diteruskan oleh kerajaan sekarang,ini menunjukkan PAS Negeri tidak pernah turun padang!! selama 3tahun Arwah Che Hashim 'memerintah' dun galas,apa yg di bangunkan??rumah kedai??hotel murah?itu namanya pembangunan pesat??dan skrg nih apa plak yg cuba di sambung-usahakan oleh kerajaan negeri?? adekah PAS negeri cuba melakukan RASUAH POLITIK di sini??kalau UMNO yg buat nih,sudah di cerca sebagai rasuah politik untuk pilihanraya,kan??!!

apekah semua perkara yg dilakukan oleh juak PAS semuanya halal?bukan rasuah pilihanraya ke nih??aku xbape paham tentang definasi rasuah ke??

aku teringat mereka 'meminta' kerajaan BN menunaikan janji PRU manik urai...aku gelak besar beb..
1.BN kalah...perlu ke ditunaikan??
2.PAS punya janji kat semua PRK / PRU yg PAS kalah,bila nak tunaikan??jangan bagi aku search janji2 kosong itu sudahhh.....

adios..

TPM - UMNO bukan parti rasis....

KUALA LUMPUR 19 Okt. - Timbalan Presiden UMNO, Tan Sri Muhyiddin Yassin menegaskan, parti itu tidak perlu apologetik apabila memperjuangkan hak dan kepentingan Melayu dan bumiputera.

Meluahkan demikian ketika merasmikan serentak Persidangan Perwakilan Wanita, Pemuda dan Putera UMNO 2010 di sini malam ini, beliau berkata, sejarah menjadi saksi apabila UMNO memimpin, bukan sahaja orang Melayu mendapat nikmat malah semua kaum beroleh manfaat.

Dalam ucapan bertajuk 'Menjulang Perjuangan, Mengisi Harapan' itu, beliau mengingatkan bahawa politik berasaskan kaum yang diamalkan oleh UMNO bukanlah satu bentuk politik perkauman atau politik rasis.
Dalam soal ini, beliau menarik perhatian bahawa parti yang mendakwa tidak berasaskan kaum, boleh jadi amat rasis jika ia zalim kepada kaum lain.

''Kita tidak perlu apologetik untuk mempertahankan identiti bangsa Melayu, bangga menjadi seorang Melayu, menjunjung adab dan tatasusila Melayu, mempertahankan warisan budaya Melayu selagi mana kita berlaku adil kepada semua.

''Hakikatnya, sepanjang sejarah perjuangan UMNO, parti keramat orang Melayu ini tidak pernah menjadi parti yang rasis. Politik rasis bermaksud kita hanya mengutamakan kepentingan kaum sendiri dan menzalimi kaum-kaum lain,'' kata beliau.

Lebih 2,000 perwakilan tiga sayap parti tersebut menghadiri perhimpunan di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra itu.

Muhyiddin berkata, sejarah 53 tahun UMNO menerajui negara sarat dengan bukti-bukti kejayaan.

Dari segi pembangunan ekonomi, Malaysia bangkit daripada sebuah negara bekas jajahan yang berteraskan ekonomi pertanian untuk berdiri megah sebagai negara perindustrian yang berkembang pesat.

Berkat kegigihan dan wawasan jauh kepimpinan UMNO, kata beliau, Malaysia berjaya mengatasi kemiskinan tegar dan mewujudkan golongan kelas menengah yang besar.

Kata Muhyiddin, UMNO juga berjaya mengekalkan kestabilan politik dan keharmonian kaum di Malaysia yang mana di beberapa buah negara majmuk lain, konflik mudah meletus dan berakhir dengan pertumpahan darah.

''Namun Alhamdulillah, berkat kebijaksanaan pimpinan UMNO dan parti-parti komponen Barisan Nasional (BN) dalam mengurus perbezaan, kita telah menerima perbezaan ras, budaya dan agama sebagai sumber kekuatan. Bukankah ini satu kejayaan?

''Pencapaian ini bukanlah ibarat 'yang pipis datang melayang, yang bulat datang bergolek. Ia hasil kesediaan UMNO untuk menerima taklif kepimpinan negara sebagai satu pertanggungjawaban yang besar,'' kata beliau.
Atas dasar ini, kata Muhyiddin, UMNO sejak awal lagi memilih landasan perjuangan perjuangan sebagai parti nasionalis Melayu yang inklusif.

Kata beliau: ''UMNO menerima hakikat kepelbagaian ras sebagai sesuatu yang fitrah dan sahih.
''UMNO mengakui bahawa dalam sebuah negara majmuk, kerukunan hidup hanya boleh dicapai sekiranya semua kaum mendapat jaminan hak yang sah dan berpeluang mengecap nikmat kemakmuran secara adil. 

''Justeru itu, UMNO berjuang membela nasib bangsa Melayu dan memartabatkan agama Islam tanpa mengabaikan hak dan kepentingan kaum lain.''

dari dulu lagi aku tau UMNO bukan parti rasis...DAP lah kepala rasis dalam malaysia ni...cuma semangat kerasisan DAP itu telah dikaburi dengan segala tohmahan2 yang jumud terhadap UMNO drpd 'rakan2' seperjuangan DAP iaitu PKR dan PAS..walhal mereka juga melayu...tidak ada kah sedikit di hati mereka perasaan ingin menolong kaum dan bangsa sendiri?


inilah sebabnya aku benci parti pembangkang ini..DAP dengan agenda komunis nya..PAS pula sebab sudah terpesong drpd laluan Islam dan sentiasa menjadi tunggangan parti pembangkang yang lain,tidak pernah berdiri tegak dgn sendiri...PKR??ini parti pelacur rakyat...akan melacurkan segala harta dan maruah bangsa demi mencapai cita2 nombor wahid defuckto leader untuk menjadi PM...jangan harap!!

Tuesday, October 19, 2010

Raja Dr. Nazrin - mantapkan institusi kekeluargaan..

sumber - peraktoday.

IPOH, 18 Okt (Bernama) — Raja Muda Perak Raja Dr Nazrin Shah bertitah institusi keluarga perlu dimantapkan kerana trend ketika ini memperlihatkan sedang berlaku fenomena keruntuhan nilai moral dan kerapuhan institusi tersebut.

Baginda berkata nilai moral yang betul dan kekukuhan institusi keluarga adalah kriteria penting yang ditekankan oleh Islam dan diamalkan dalam adat Melayu.

“Pada masa yang sama generasi remaja perlu dibantu untuk dapat mengembangkan potensi mereka secara konstruktif lagi produktif. Ruang komunikasi antara generasi perlu dipermudah dan diperluaskan supaya jurang komunikasi dapat dirapatkan.

Penerimaan terhadap peranan wanita dalam era moden perlu difahami… masyarakat perlu menerima realiti akan kemajuan yang dicapai oleh kaum wanita serta peranan mereka yang semakin signifikan pada hari ini, beralih daripada peranan tradisi sebagai isteri dan ibu kepada peranan yang telah membuktikan potensi dan keupayaan mereka,” titah baginda semasa merasmikan Persidangan ke-173 Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak (MAIAMP) di Kompleks Islam Darul Ridzuan di sini Isnin.

Baginda bertitah bahawa wanita semakin berupaya menggalas tanggung jawab lebih penting dan berat dalam pelbagai profesion.

Titahnya, perimbangan tanggung jawab menjaga anak dan mengurus rumah tangga perlu dilaksanakan secara adil lagi saksama di antara pasangan suami isteri yang sama-sama bekerja dan mencari nafkah.

Dalam pada itu, baginda berpesan agar program-program untuk mengatasi masalah kemiskinan wajib terus diberikan tumpuan malah amat perlu ditingkatkan.

Titah Raja Nazrin, pemimpin masih belum layak mendabik dada mendakwa kejayaan selagi masalah kemiskinan belum dapat diatasi secara lebih berkesan kerana sasaran sifar kemiskinan adalah satu fardu kifayah yang wajib dicapai.

Sehubungan itu baginda menyarankan agar Jawatankuasa Masjid dan Kariah di seluruh Perak menganjurkan bengkel-bengkel perbincangan menurut zon masing-masing, membantu menghasilkan rumusan hingga dapat mencetuskan cadangan program-program bantuan zakat yang lebih memberi impak dalam usaha membasmi kemiskinan dan membangunkan ummah.

Di samping itu, baginda turut menyeru supaya bengkel-bengkel perbincangan dapat mencetuskan idea baru, mencadangkan program lebih inovatif untuk mengukuhkan institusi keluarga, menyemai nilai moral yang baik dan merapatkan jurang komunikasi antara generasi.

“Adalah menjadi hasrat Beta, mahu melihat penyertaan generasi remaja yang lebih ramai dalam bengkel-bengkel perbincangan yang dianjurkan… malah generasi remaja hendaklah diberikan ruang yang membolehkan mereka mencetuskan idea-idea baru secara terbuka dan berterus terang,” titah baginda.
Titahnya, jika sesuai, pengurusan majlis begitu juga pengurusan Jabatan Agama Islam dan Adat Melayu Perak hendaklah meletakkan program-program tersebut dalam rangka format selari dengan pendekatan di peringkat nasional yang memperkenalkan kaedah Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA).


pendapat aku - tuanku  bertitah perkara yang betul..kita mesti memantapkan hubungan di antara ahli keluarga..kena sentiasa amik tahu hal masing2...jangan sorok2..sebab sorok2 dan xamik tahu la menyebabkan perkara2 yang xsenonoh berlaku kat anak muda remaja zaman skrg nih,dan apabila di tangkap,ayat standard parents - 'anak saya adalah seorang anak yang baik di rumah'....ape kes??tengok anak pon sepuloh minit je paling lama satu hari ade hati nak komen anak sendiri camtu..hmmm...

tapi jangan plak terlalu 'berintitusi keluarga' mcm keluarga 69 nih...hehehe..habih semua nak disapu..

kalau menghukum namewee-babi, itu adalah racist!!!




Menurut kenyataan DS Nazri Abdul Aziz, Menteri di Jabatan Perdana Menteri seperti yang dilaporkan Utusan Malaysia :

".....Kerajaan kini dalam proses akhir untuk mengambil tindakan terhadap dua guru, masing-masing di Johor dan Kedah yang didakwa mengeluarkan kenyataan berbaur perkauman Ogos lepas.


Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz berkata, siasatan menyeluruh sedang dilakukan dengan menimbang semua keterangan daripada saksi terlibat agar keputusan yang diambil kelak merupakan satu keputusan yang adil kepada semua pihak.


"Semua pihak harus faham ini adalah kali pertama seorang pegawai kerajaan mengeluarkan kenyataan berbaur perkauman. Jadi makan masa sedikit (untuk siasat dan ambil tindakan)," katanya pada sesi soal jawab persidangan Dewan Rakyat di sini, hari ini.


Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan Lim Kit Siang (DAP-Ipoh Timur) yang ingin tahu mengapa kerajaan lambat mengambil tindakan terhadap guru-guru terlibat...."

 guru melayu yang mengeluarkan kenyataan 'racist' sudah dikenakan hukuman...

si babi namewee yang terang2 'racist' nih kenapa xkena pape??!!

adekah namewee itu makhluk kebal daripada dikenakan sebarang tindakan?? ISA sekalipun??

atau kerajaan skrg takut nak mengambil apa2 tindakan terhadap bangsa namewee nih??takut hilang undi??sampai sanggup tengok anak bangsa di perkotak katik kan??

adios..

Monday, October 18, 2010

21 dalil PAS PIS PUS



Berikut adalah himpunan dalil yang menunjukkan PAS adalah antara perkara-perkara ajaib di dunia ini, di samping Taj Mahal dan Piramid;

PADA MULANYA...

1 Kata PAS: UMNO menjadi kafir kerana berkerjasama dengan parti-parti kafir seperti MIC dan MCA. “Sesiapa yang reda dengan kufur maka dia menjadi kufur..” (Kuliah Di Marang 1983)

KEMUDIANNYA..

PAS berkerjasama dan berpelukan dengan DAP dan calon-calon bukan Islam dalam pilihanraya ke-11 & 12.

PADA MULANYA...

2 Kata PAS: “Haram orang Islam memangkah calon yang kafir. Ini kerana Allah mengharamkan melantik orang kafir menjadi pemimpin”.

KEMUDIANNYA..

Dalam pilihanraya ke-12 PAS meminta ahli-ahlinya memangkah calon bukan Islam dari parti PKR dan DAP. Bahkan PAS meredai Guan Eng sebagai pemimpin mereka di P.Pinang.

PADA MULANYA...

3 PAS kata: “Kerajaan BN adalah kerajaan mungkar kerana membiarkan kilang-kilang arak dan kelab-kelab malam beroperasi”

KEMUDIANNYA..

Selepas PAS dan rakan-rakan menang di Selangor, mereka tidak pula membantah kilang-kilang arak yang besar-besar di negeri itu seperti Carsberg di Shah Alam dan Kelab The Ship yang PAS begitu marah pada masa lalu.

PADA MULANYA...

4 PAS kata kepada Pak Lah semasa beliau TPM diarahkan mengawal virus JE: “Badawi di arab jaga unta, badawi di Malaysia jaga ?Babi”

KEMUDIANNYA..

Kerajaan Selangor yang disertai oleh PAS cuba mengendalikan urusan Babi bahkan mencanggihkan ladang ?!Babi, tak pulak PAS kata kerajaan mereka ‘kerajaan Babi’.

PADA MULANYA...

5 PAS kata: Tun Dr. Mahathir firaun, thaghut, dosanya tidak terampun, perosak negara, kejam dan berbagai lagi.

KEMUDIANNYA..

Bila Tun Tun Dr. Mahathir kritik Pak Lah, PAS puji Tun Dr. Mahathir, ada pemimpin pemuda PAS yang cium tangan Tun Dr. Mahathir semasa dia ceramah di Tmn Melewar. PAS kata: “Tun Dr. Mahathir bijaksana, negarawan terbilang, sangat berjasa, kuat memikirkan kepentingan negara, Malaysia memerlukan orang seperti Tun Dr. Mahathir bukan Pak Lah”.

PADA MULANYA...

6 Masa Anwar Ibrahim duduk dalam UMNO, PAS kata: “Anwar munafik, pengkhianat agama, jual agama, berpura-pura…”

KEMUDIANNYA..

Bila Anwar kena pecat, PAS kata: “UMNO buang Anwar sebab dia pejuang Islam, dia memerangi rasuah dan itu tandanya UMNO anti-Islam”.

PADA MULANYA...

7 Masa Anwar dituduh dengan tuduhan seks, PAS kata: “Dalam Islam tidak boleh tuduh orang dengan tuduhan seks, melainkan kena ada empat orang saksi”. Macam tu juga depa kata semasa Mat Sabu dituduh berkhalwat.

KEMUDIANNYA..

Bila PAS ceramah, ramai penceramah PAS tuduh pemimpin UMNO dengan tuduhan seks dan berbagai, PAS kata: “Ini tujuannya untuk menegakkan Islam iaitu Amar Makruf dan Nahi Mungkar..”

PADA MULANYA...

8 PAS kata: “Sesiapa yang menolak hudud kerana masyarakat majmuk maka dia menjadi kafir”

KEMUDIANNYA..

PAS Kedah yang baru memerintah kata: “Kedah tidak boleh buat macam Kelantan dalam semua benda seperti tutup pusat judi, sebab di Kedah ramai orang bukan Islam, bukan macam Kelantan.

PADA MULANYA...

9 PAS kata: “Bersekongkol dengan parti politik yang tidak bepegang dengan dasar Islam jadi sesat atau kufur”.

KEMUDIANNYA..

PAS berkawan dan berjihad bersama PKR. Bahkan PKR yang memimpin PAS sekarang, sedangkan parti Anwar itu tidak pun menyebut dalam perlembagaannya Islam sebagai dasar.

PADA MULANYA...

10 PAS kata: “Kerajaan yang tidak berusaha menjalankan hukum hudud adalah kerajaan yang Quran kata: “Sesiapa yang tidak berhukum dengan hukum Allah, maka mereka adalah orang-orang kafir”.

KEMUDIANNYA..

PAS Kedah kata: “Hudud tidak termasuk dalam keutamaan kerajaan PAS Kedah” (Azizan Razak)

PADA MULANYA...

11 PAS kata: “UMNO mungkar sebab benarkan pembinaan kuil-kuil yang banyak, terutama Batu Caves”.

KEMUDIANNYA..

PAS Kelantan telah izinkan tokong Buddha tidur yang terbesar di Asia.

PADA MULANYA...

12 PAS kata: UMNO mungkar sebab benarkan geng-geng libaral yang menghina Islam menulis dalam surat khabar seperti Astora Jabat, SIS dan lain-lain.

KEMUDIANNYA..

Harakah benarkan Raja Petra yang selalu mempertikaikan Islam menulis dalamnya. Hanya kerana Raja Petra menghentam kerajaan.

PADA MULANYA...

13 Amanat Hadi kata: Menentang UMNO adalah jihad dan jika mati syahid sebab UMNO tak pakai undang Islam memerintah.

KEMUDIANNYA..

PAS perintah Kelantan dah 18 tahun, Trengganu 4 tahun dan sekarang Kedah, Perak dan Selangor, dan sekarang kata undang-undang hudud bukan keutamaan PAS. Apakah jika menentang PAS sekarang adalah jihad dan syahid?

PADA MULANYA...

14 PAS kata: UMNO tak amanah kerana telah hilangkan banyak duit negara

KEMUDIANNYA..

PAS telah lesapkan banyak duit koperasinya sendiri Ko-Hilal. Ahli-ahli koperasi itu semua maklum hal tersebut, wang mereka hilang entah ke mana?

PADA MULANYA...

15 PAS kata: “Tidak boleh berkerjasama dengan UMNO sebab UMNO tolak Islam”

KEMUDIANNYA..

PAS kerjasama dengan DAP yang selalu dok kata: “Kami menentang negara Islam” (Kit Siang). Bahkan PAS Perak kata: “Kerjasama dalam kerajaan bersama DAP, lebih mulia dari berkerjasama dengan UMNO”.

PADA MULANYA...

16 PAS kata: “UMNO tak layak mengaku nak Islam sebab UMNO tidak mempunyai ciri-ciri Islam yang sepatutnya”

KEMUDIANNYA..

PAS sekarang berkempen mengwar-warkan bahawa pimpinan tertinggi mereka yang disanjungi di Penang iaitu Lim Guan Eng ingin meniru khalifah Umar bin Abdul Aziz. Apakah iman Guan Eng begitu suci dan sempurna bagi PAS. Mungkin lepas ini PAS akan beritahu bahawa Guan Eng kuat sembahyang tahajud macam khalifah Umar bin Abdul Aziz.

PADA MULANYA...

17 PAS kata: “UMNO tidak mahu cegah mungkar masa memerintah”

KEMUDIANNYA..

PAS hanya mendiamkan diri dengan berbagai pusat-pusat mungkar yang ada di Perak, Selangor dan Kedah.

PADA MULANYA...

18 PAS kata: “Tidak boleh wujudkan jemaah Islam yang lain selain PAS yang merupakan jemaah pertama di Malaya. Mereka yang wujud itu adalah penentang gerakan Islam” (Ketua Dewan Ulama PAS, Harun Taib).

KEMUDIANNYA..

PAS meredai kewujudan parti-parti lain seperti PKR, Semangat 46, bahkan berkerjasama dengan begitu erat dengan mereka. Kanapa boleh? Kenapa tak suruh masuk PAS saja?

PADA MULANYA...

19 Semasa berkerjasama dengan Parti Semangat 46: PAS memuji-muji Tengku Razali, Rais Yatim dengan pujian yang sakan tentang kebijaksanaan mereka. Bahkan PAS bertakbir dalam majlis mereka.

KEMUDIANNYA..

PAS kutuk depa semua dan kata macam-macam. Sedangkan dulu puji sakan dan berlebih-lebihan. Mereka memang asal dari UMNO, adakah PAS lupa? Apakah selepas ini PAS juga akan mengutuk PKR dan DAP jika kerja sama itu gagal?.

PADA MULANYA...

20 PAS kata: Tidak boleh berpakat, atau cenderung hati dengan orang kafir yang menentang Islam. Itu boleh batal Islam

KEMUDIANNYA..

 
PAS menerusi PKR berbaik-baik dengan pemimpin HINDRAF yang menentang keistimewaan Islam dalam negara ini. Bahkan PAS kata: “Kita tidak berminat menentang Hndraf, itu hak mereka untuk berdemonstrasi” (Harakah)

PADA MULANYA...

21 PAS kata haram menyertai UMNO atau tolong UMNO sebab dasar mereka tak Islam.

KEMUDIANNYA..

PAS tak marah pula orang sertai PKR dan DAP, bahkan PAS tolong mereka supaya menang dalam PRU ke-12.

copypaste daripada blog dapmalaysia 


bagi aku,PAS akan gunakan apa sahaja elemen untuk melawan BN...tak kisah la kalau mereka terpaksa meminta rasuah sekalipun untuk ke mekah demi untuk mengerjakan solat hajat di hadapan kaabah..bagi mereka,yang penting mereka berjuang demi agama..mm...aku dah xnampak agama mereka itu,yang nampak hanyalah serban dan kopiah yang digunakan untuk meraih sokongan umat islam...agama telah dilacurkan demi kepentingan politik PAS!!!

buat kacau di pemilihan PKR memang ejen dari luar!!!

 'Dalang' kecoh tampil beri penjelasan 
 
SHAH ALAM - Selepas seminggu mendiamkan diri apabila dit! uduh Set iausaha Agung Parti Keadilan Rakyat (PKR) Saifuddin Nasution Ismail sebagai orang luar yang mendatangkan kekecohan Mesyuarat Agung Tahunan Cabang (MATC) Kuala Langat, Abdul Razak Halidi, tampil untuk sahkan beliau masih ahli PKR.




Menurutnya, beliau masih memegang jawatan ketua cabang itu dan pemecatannya pada 9 September 2008 tidak sah.

Katanya, beliau tidak dimaklumkan pemecatan keahliannya, sebaliknya masih mempunyai keahlian B210000792 yang dicetak pada tarikh 2 November 2008.

"Saya menafikan sekeras-kerasnya tuduhan yang tidak cerdik Saifuddin kerana mendakwa saya ahli UMNO sedangkan langsung tidak pernah menjadi ahli kepada parti itu, cuma ahli Pas. Malah ketika Pilihan Raya Kecil Lunas saya adalah ahli jentera keselamatan kepada beliau," katanya kepada :Sinar Harian,: semalam.

Beliau berkata demikian bagi menjawab tuduhan Saifuddin pada sidang akhbar pada 6 Oktober lalu yang Abdul Razak adalah orang luar yang menjadi dalang kepada kekacauan MATC Kuala Langat.

Abdul Razak berkata, beliau juga telah membayar yuran keahlian sebelum proses pengundian yang melayakkannya menunaikan tanggungjawab terhadap pemilihan parti.

Katanya, tindakan menjawab dakwaan Saifuddin itu sebagai tindakan tepat.

"Masa inilah perlu membuat pembetulan. Jika makin berusia lebih sukar membuat perubahan mengenainya. Buat masa ini saya percaya salah guna kuasa dalam parti banyak berlaku dan saya minta penasihat parti, Datuk Seri Anwar Ibrahim memberi penjelasan," katanya.

Menurutnya, beliau telah berbincang dengan peguamnya untuk mengambil tindakan susulan terhadap parti dan Saifuddin.-SinarHarian

komen aku-maka tepatlah seperti yang dikatakan oleh saifuddin nasution bahawa ejen luar yang bertanggungjawab terhadap segala kerosakan dan kekacauan dalam pemilihan PKR si SELURUH NEGARA!!! ejen yang luar biasa!!!!hanya seorang sahaja nama yang diberi apabila diminta untuk berbuat demikian!!ape power sangat mamat nih..dari perlis sampailah ke sabah,mamat nih berkuasa untuk membuat kekacauan berseorangan...gila kentang!!

Sunday, October 17, 2010

lakhanat!!! jangan cuba ko nak kristiankan sesiapa!!


We should pray for his salvation. Either the Lord changes his heart and he will be a good Muslim and join PAS to fight for righteousness, or he meet Jesus in his ICU bed and become a devout Catholic and then fight for the rights of Christians to use 'Allah'. Let's pray together.-malaysiakini

Saya cuba terangkan dalam Bahasa Malaysia mengikut kemampuan saya. Jika saya salah tolong betulkan saya.

Kita harus berdoa untuk kesejahteraan dia . Mungkin Tuhan mengubah hatinya dan dia akan menjadi Muslim yang baik dan menyertai PAS untuk perjuangkan kebenaran, 
atau dia bertemu dengan jesus di katil ICU dan menjadi seorang Katolik yang taat dan kemudian memperjuangkan hak-hak orang Kristian untuk menggunakan 'Allah'. Mari kita berdoa bersama-sama.

Saya tidak mahu mengulas panjang-panjang, saya serahkan kepada rakan-rakan pembaca atau rakan-rakan blogger mengulasnya dan kita sama-sama fikir apa yang patut kita lakukan kepada malaysiakini.


cakap boleh sebarang cakap...terlajak perahu boleh di undur,terlajak kata buruk padahnya...aku tau Malaysia Kini akan berkata mereka xde maksud sebegitu,tetapi rakyat akan menilai dai apa yang mereka baca..apa yang aku nak cakap ialah,malaysia kini memang bangsat..dulu, kini dan selamanya.